Tentang Kami

Muzium Petaling Jaya telah diselia tadbir oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya di bawah tanggungjawab Jabatan Pembangunan Kemasyarakatan. Muzium ini terletak di tengah-tengah pusat bandar Petaling Jaya kira-kira 12 Km dari pusat bandaraya Kuala Lumpur.

                                                                                          

Assalamualaikum wrt dan Salam Sejahtera,Syukur ke hadrat ALLAH SWT kerana dengan limpah kurnianya, Majlis Bandaraya Petaling Jaya telah berjaya menubuhkan Muzium Petaling Jaya. Syabas dan tahniah kepada Jawatankuasa Protem Muzium Petaling Jaya yang terlibat dalam merealisasikan penubuhan muzium ini.

Assalamualaikum wrt dan Salam Sejahtera,

Alhamdulillah dengan limpah kurniaNya Muzium Petaling Jaya sudah beroperasi dan sentiasa bersedia menerima kunjungan pelawat. Ucapan terima kasih tidak terhingga saya ucapkan kepada Dato’ Haji Mohamad Roslan bin Sakiman, Datuk Bandar Petaling Jaya di atas sokongan dan komitmen padu di dalam usaha untuk merealisaikan penubuhan Muzium Petaling Jaya.

  • Mengumpul, mendokumentasikan, memulihara, memelihara, mempamerkan, menterjemah bahan-bahan yang mempunyai nilai-nilai sejarah, ekonomi dan pembangunan kepada MBPJ dan Petaling Jaya.
  • Sebagai pusat repositori (dokumen yang boleh dirujuk semula) kepada semua terbitan yang dihasilkan MBPJ.
  • Memperoleh, memulihara dan memelihara bahan-bahan yang mempunyai kesan terhadap sejarah dan pembangunan Petaling Jaya.
  • Bertindak sebagai pusat perkhidmatan dan penyaluran maklumat.
  • Menggalakkan penglibatan masyarakat dalam program-program yang disediakan.
Tinjauan
{{ ngFields[0].errorMsg }}
{{ ngFields[2].errorMsg }}

Pautan Kerjasama
 
Muzium Petaling Jaya
Jalan 10/7, Seksyen 10,
Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 - 7954 8122
Fax: +603 - 7954 8133
Email: unitmuzium@mbpj.gov.my