Galeri A - Getah / Rubber

Galeri A - Getah / Rubber

  • GETAH SEKERAP

Getah beku merupakan satu produk daripada takik torehan pada pokok getah (Hevea brasilliensis) yang kini merupakan satu hasil daripada susu getah (Latex). Getah beku merupakan susu getah yang berwarna putih yang asalnya cair setelah proses torehan dan mengalir daripada kulit pokok getah terus ke dalam bekas atau cawan getah. Susu ini akan dibiarkan selama 24 jam dan ia akan membeku. Getah merupakan polimer hidrokarban yang kenyal yang terhasil daripada takik koloid.

  • SCRAP RUBBER

Frozen rubber is a product of the notch on rubber tree (Hevea brasilliensis) which is now a product of latex (Latex). Frozen rubber is a white rubber milk that originally melts after the incision process and flows from the bark of the rubber tree directly into the rubber container or cup. This milk will be left for 24 hours where it will freeze. Rubber is a chewy hydrocarbon polymer produced from colloidal notches.

 

  • MANGKUK GETAH

Mangkuk ini merupakan mangkuk getah yang dijumpai di Bukit Gasing. Mangkuk ini digunakan oleh penoreh getah untuk dijadikan tempat tadahan susu getah yang mengalir dari kulit pokok getah.

  • strong>RUBBER BOWL

This bowl is a rubber bowl found in Bukit Gasing. This bowl is used by rubber tappers as a catchment for latex that flows from the bark of rubber trees.

Tinjauan
{{ ngFields[0].errorMsg }}
{{ ngFields[2].errorMsg }}

Pautan Kerjasama
 
Muzium Petaling Jaya
Jalan 10/7, Seksyen 10,
Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 - 7954 8122
Fax: +603 - 7954 8133
Email: unitmuzium@mbpj.gov.my